Followers

Tuesday, May 23, 2017

Selamat Hari Guru : Look Alike!

Salah satu projek yang paling happening bagi aku untuk Majlis Sambutan Hari Guru peringkat sekolah yang akan diadakan besok. Projek Look Alike ini telah dilaksanakan oleh Pengawas Pusat Sumber Sekolah. Mereka mengenalpasti beberapa orang pelajar yang hampir serupa dengan guru-guru sekolah ini. Dan inilah hasilnya yang telah dipamerkan di Galeri Sekolah.


Cikgu Rashid yang tegas tapi menjadi kesayangan pelajar, dalam hati ada taman gitew🌼🌼🌼 agak-agak macam Shahril kot rupa Cikgu Rashid zaman sekolah dulu👦👦



Pasangan Cikgu Radziah dengan Ieza Aziela 👩👵
serta pasangan Cikgu Mohd Zabahri dengan Mohd Asyraf, keserasian mereka nampak menjadi👦👦



Pasangan PKHEM Cg Eshah dengan Nor Azlina👧👧dan pasangan Teacher Nik Nasrah dengan Maizatul Sofea👧👧, cantik sangat!


Pelajar yang terlibat dengan projek Look Alike💪💪



Pasangan Cikgu Siti Patimah dengan Esme Nadia
👧👧yang sangat padan, dua-dua pun cantik🌻🌻
Dan pasangan Cikgu Yuganu dengan Che Arif👦👦yang copypaste gitew!



Pasangan Cikgu Nik Md Zailani dengan Mohd Hafiz macam dua beranak gitew, manakala pasangan Cikgu Zariah dengan Maizatul Sofea. Maizatul ni kadang-kadang ada iras Cikgu Zariah, sekali sekala seiras pulak dengan Teacher Nik Nasrah gitew👸👸



Dua pasangan last ni memang tak boleh move on, saling tak tumpah dan copypaste gitew,
 👸👸
Kalau nak tengok Noraiti dewasa boleh tengok Cikgu Nor Azira atau
Pasangan Teacher Noor Faizah dengan Siti Zulaikha yang seiras ini.

Saturday, May 13, 2017

Hasrat Hati Nina!

Anakku Nina lahir 7 tahun selepas kakaknya Amy dilahirkan. Jarak umur yang jauh dan agak sukar untuk menyesuaikan mereka dalam banyak perkara. Bila bermain pun selalu tak kena. Tak serasi. Kemudian kepada akulah mereka saling mengadu bila tak sefahaman. Tapi bila hilang dari mata, Nina selalu bertanya Amy pergi mana? Amy pun macam tu, balik sekolah aje tanya Nina mana?

Sekarang Nina dah 6 tahun. Amy pula naik Tingkatan Satu, aku izinkan dia tinggal di asrama sekolah. Temankan kakaknya Balqis yang Tingkatan Empat.
Tinggallah kami berempat sahaja di rumah (Abah, Mama, Ateh dan Nina). Bila petang Khamis baru terasa rumah ini kembali berseri apabila kakak-kakak dan abang-abangnya pulang sekali sekala memeriahkan suasana.

Semasa nak masuk asrama awal tahun baru-baru ini, Amy kumpulkan barang-barang kesayangannya dalam sebuah kotak teddybear dan tulis nota kat atas 'Barang-barang Amy. Jangan main ya. Kalau ambil pulangkan balik. Yang Benar, Amy." 😀😀😀 hihihi.

Aku perasan Nina suka sangat buka kotak tu dan keluarkan semua barang, belek satu persatu, lepas tu dia masukkan balik dalam kotak. Hehe, ni mesti ada sesuatu yang dia berkenan tu.

Suatu hari Nina cakap kat aku, 'Amy ni dah beli barang-barang (aku faham maksud dia barang dalam kotak tersebut) dia tak guna pun, dia nak guna bila ma?"
"Nanti Amy balik rumah, dia guna la, duduk asrama tak boleh bawa semua barang."
"Tapi masa Amy balik tu, Nina tengok dia tak guna pun!" Haha,dah lama buat pemerhatian ni.
"Ma dah tengok ke barang-barang Amy dalam kotak?" Nina menyambung.
"Ma tengok dah, kenapa?"
Aku memang dah selalu tengok  sebab hari-hari Nina buka kotak tu dan keluarkan, macam barang hiasan dan alat tulis je semuanya.
"Buah epal tu cantikla ma!" Nina buat muka comel. Hahaha... Kaaannn..Rupanya dia dah analisis  semuanya dan siap rumusan sekali..hehe..
"Semua tu kan barang Amy, hadiah dari kawan-kawan Amy. Nina berkenan ke?"
"Nina cakap cantik aje, tapi Nina tak boleh guna pun. Kalau pensil warna tu betullah Nina boleh guna!" Hehehe  pandainyaaa.
"Petang nanti kita pergi Kedai Buku Banggol beli pensil warna nak tak?"
"Yeayy! Nina baru nak cakap pensil warna Nina dah pendek-pendek, warna biru dan merah tu dah hilang. Tapi Ma macam tau-tau. Ma ni magic betul!" Hahah!

Magic lah sangat! Memang mama ni lah yang kemaskan pensil warna Nina! Pergi tadika ke, rumah atuk ke,  rumah sepupu ke beg sekolah mesti bawa tentulah pensil dah pendek-pendek dan hilang semua. Bila melukis tu sampai tertidur !

Wednesday, May 10, 2017

Salam Nisfu Syaaban!


Sambal Buah Pauh/Mangga

Bila ada cuti di pertengahan minggu, huhu.. nikmat nya memang lain macam. Seronok sungguh rasanya. Maklumlah dapat berehat seketika, besok sambung kerja balik. Tapi hari ini cuti kerana Hari Wesak, walaupun besok hari Nisfu Syaaban di negeri Kelantan tak cuti, kerja macam biasa. Takpelah kita anggapkan  cuti arini sempena besok Nisfu Syaaban okey..hehe😘😘😘

Hari ni aku memasak ikut menu sendiri, tak tanya suami atau anak-anak. Selalu ada juga tanya anak-anak nak makan apa? Abang nak makan apa? Jadi aku bergegas ke pasar dan beli apa yang aku terlintas nak makan saja, by the way petang nanti ada orang tu nak berbuka puasa, jadi masakkan sekali untuk beliau, haa..kaan!


Ikan dilumur dan basuh dengan air asam limau untuk hilangkan hanyir ikan (ehh..rasanya semua orang pun tau tak cakap pun takpe)


Musim buah mangga kat kampung aku tahun ini memang menjadi-jadi dan lebat buahnya


Pada mulanya aku bercadang nak masak Sambal Udang Petai tapi susah nak dapat petai sekarang, musim petai pun dah sampai penghujung agaknya





Akhirnya buat sayur goreng macam ni pun okay la jugak!


Teringat zaman sekolah dulu-dulu emak selalu buat sambal ikan dengan buah pauh ni. Emak akan bakar ikan atas bara api dapur kayu dan tumbuk dengan cili api (lada burung), aku balik sekolah terus buka saji aje dah terhidang nasi dengan lauk, sekarang ni zaman anak-anak aku balik sekolah tak buka saji dah, tapi diorang buka nasi bungkus, buka getah pengikat plastik ayam gulai bungkus, atau buka polistrin😭😭😭 cuma waktu aku memasak tu diorang terpaksa tunggu jugak baru boleh makan, bukan boleh buat magic buka saji dah ada nasi
macam aku pernah buat dulu!  Pengorbanan jugak tu. Anak-anak terpaksa bertolak ansur dalam part begini apabila ditakdirkan ibu mereka bekerja dan belum ada tanda-tanda akan bersara awal seperti aku! Hahah!



Ikan Masam Manis dah pun siap! 



Okey dah siap! Selamat menyambut Nisfu Syaaban ya. Ramai sahabat-sahabatku dah mula berpuasa sejak bulan Rejab lagi demi sama-sama merasai keghairahan menyambut kehadiran bulan Ramadhan nan mulia ini. Tinggal 14 hari lagi Ramadhan akan tiba, berdebar-debar pulak rasanya. Semoga Allah memberikan aku kesihatan dan kelapangan waktu serta memakbulkan doaku agar aku dapat menjalani ibadah puasa ini dengan penuh ketenangan dan ketabahan. Aamiin.

Monday, May 8, 2017

PT3 : Exam Lambat Lagi!

Sedar tak sedar masuk bulan Mei dah. Pada tahun 2017 ni telah diperkenalkan subjek baru Rekacipta Tingkatan Satu menggantikan Kemahiran Hidup Bersepadu. Tahun depan 2018 adalah penutup kepada PT3.
Selepas raya nanti, sebagai salah seorang Pentaksir Kawasan aku akan kembali sibuk untuk menghadiri taklimat dan mesyuarat pentaksiran PT3. Rasanya kami akan kembali panas punggung, bergegar cuping telinga, bengkak mata, bengkak dan pedih ulu hati membincangkan skema jawapan dan skrip jawapan pelajar. Rasanya macam tahun-tahun lepas la jugak. Bila baca skrip jawapan pelajar, seperti dapat diterima, dikira betul dan boleh diberi markah.Tetapi bila skema jawapan Lembaga Peperiksaan menolaknya, itulah yang membuat hatiku hancur relai..ehhh...relai gitew!..hehe.

Kadang-kadang menjadi guru adalah lebih mudah, (walaupun banyak part senak perut sebenarnya), berbanding menjadi seorang pentaksir atau pemeriksa ni. Menjadi guru seolah-olah aku berada di dalam diri pelajar itu sendiri, setiap patah jawapan pelajar itu guru faham dan cuba untuk faham walaupun kadangkala ia melencong sedikit ke, salah eja ke.

Namun apabila menjadi seorang pentaksir, tak kira lah pentaksir peringkat sekolah, daerah atau negeri sekalipun, kami terpaksa melupakan seketika tugas kami sebagai guru, mengasingkan seketika, menjarakkan sedikit pertalian dengan pelajar. Terpaksa melupakan pelajar-pelajar harapan guru, pelajar kesayangan sekolah, atau pelajar kelas-kelas juara. Itu pun kena mengambilkira target A pelajar dan target lulus pelajar juga.

Bagi pentaksir, skrip jawapan pelajar merupakan kayu pengukur kepada keupayaan pelajar menjejaki setiap pandu arah guru dan kemampuan menyerap setiap maklumat yang ada. Manakala maklumat yang diperolehi itulah nanti pelajar dapat apply pada skrip jawapan mengikut style masing-masing.
Perlu diingat, skrip jawapan pelajar bukan medium untuk mengukur keupayaan guru matapelajaran memberi guidelines kepada pelajar sepanjang tempoh memahami dan mencapai sesuatu teori, peristiwa, rumusan, analisa setiap sesuatu perkara yang hendak disampaikan. Jangan salah faham ya!

Lantaran itulah, aku selalu mengingatkan students aku supaya menulis jawapan peperiksaan mengikut apa yang diperlukan oleh soalan (sebab tu cikgu suruh uolls baca soalan berulang-ulangkali sampai faham). Jangan sesekali malas menulis dan menjawab setakat yang mahu ditulis sahaja. Pelajar tidak boleh membuat tanggapan bahawa selebihnya pentaksir memahami apa yang ingin disampaikan oleh pelajar. Dan yang lebih teruk lagi, pelajar mengharapkan pentaksir dapat membaca dan mentafsir apa yang bermain dalam minda mereka!

Contoh mudah di sini.
Pelajar tersebut tersangat haus dan beliau menulis,

'I wish to drink Coca-cola right now!'
Pentaksir akan memahami maksud tersurat bahawa beliau sangat teringin nak minum Coca-cola sekarang, tanpa cuba mencari maksud tersirat. Pelajar tidak boleh mengharapkan pentaksir akan meneroka apa yang ada dalam fikiran mereka serta membuat rumusan bahawa pelajar tersebut sangat haus.

Pelajar sepatutnya menulis,
'I am so thirsty right now! I wish to drink Coca-cola, and so on, bla bla!'
Barulah pentaksir akan memahami maksud yang tersurat bahawa beliau sangat-sangat haus dan dahaga.Pun di sini maksud tersirat juga sudah tiada.

Well! Well! Well! Peperiksaan PT3 akan berlangsung bulan Oktober 2017. Uolls masih ada banyak masa untuk get ready for ur exam okay! Tapi ingat ya, jangan berlengah-lengah, jangan berangan, jangan banyak main. Uolls kena mula dari sekarang!

Aku pun dah mulakan strategi pemantapan jiwa untuk calon PT3 tahun ni. Antaranya aktiviti rutin membaca Surah Yaasin sebelum memulakan sessi P n P. Mudah-mudahan dapat melembutkan hati-hati yang keras, membuka pintu hidayah dan kekuatan dalaman, meringankan setiap ruas anggota badan untuk rajin menuntut ilmu, menajamkan minda dan membasahkan lidah mereka dengan ayat-ayat suci Al-Quran. Aamiinn.





Sunday, May 7, 2017

Rembulan Yang Berduka!

Pulang dari sekolah tadi sidia mengajakku ke Kota Bharu temankan beliau, ada urusan kerja. Walaupun enggan sebenarnya, namun kuikutkan juga demi mengambil hati.
Sepanjang perjalanan kami berbual hanya seketika dan aku asyik membaca website-website yg biasa aku buka dalam Tablet. Kemudian aku terlena (penat baru balik kerja kan).
Tau-tau dah sampai Kota Bharu dan aku pun hanya duduk dalam kereta sahaja hingga selesai urusan beliau, dalam kereta sidia bertanya nak singgah beli apa-apa tak? Aku geleng kepala dan cakap, pagi besok ajelah abang tolong belikan barang basah, lebih fresh dan ikan pun segar-segar. (selalu pun memang beliau yang belikan). Sepatutnya masa itu aku dah perasan hasrat hati beliau mahu singgah kedai minum-minum dulu macam biasa.
Entah apalah yang menghasut kepala otak aku sendiri pun tak tahu, aku menambah pula ayat "buat penat ajelah ikut abang ni bukan dapat apa-apa pun!".dan kemudian sambung lagi satu ayat. Dan tambah lagi satu ayat.
Tiba-tiba aku tersedar, bila sidia hanya membisu tanpa memberi jawapan. Rupanya ayat-ayat aku ni bukan ayat cinta lagi dah. Aku dah membaca mentera jampi serapah hingga wajah beliau menjadi keruh dan muram. Kami sama-sama terdiam hingga sampai ke rumah.
Aku selalu begini. Sedar selepas buat silap. Kesilapan demi kesilapan. Aku sedar usia emas yang tersisa ini perlu dinikmati sepuasnya selagi kami masih diberi peluang untuk hidup bersama. Selama ini sidia sering mengungkapkan padaku "waktu untuk kita tinggal sedikit saja, sedikit saja untuk kita menikmatinya bersama-sama, entah esok lusa bila salah seorang dari kita pergi dulu, siapa yang tinggal hanya menangisi perpisahan bertemankan sepi."
Aku mulai merasakan penyesalan, itulah aku yang selalu menyesal selepas mengulangi kesilapan yang sama. Kuakui aku terlalu lemah dan kekhilafan sebegini lah yang sering melukai hatinya. Walaupun aku telah meminta maaf namun malam ini berlalu dengan penuh kedukaan di hatiku.

Monday, May 1, 2017

Alasan! Alasan! Alasan! Mengaku Je Awak Malas!

Kalau nak kenal perangai students nowadays ni rajin ke malas menulis, selalu-selalu lah  apply kat dalam kelas. Students lebih gemar beraktiviti dalam kelas, ada amali ada pergerakan, penyertaan berkumpulan gitew, semua cikgu pun tahu. Tapi cikgu ni ada jugak KPI untuk diri sendiri, nak capai itu, nak capai ini, especially buku nota dan buku latihan pelajar kena ada, kena buat, cikgu pun kena semak, kena cop jugak. Mudah cerita pelajar mesti menulis!

Students yang aku kenal 20 tahun lepas mungkin behave sikitlah rasanya, yang biadap tu mungkin tiada kot, seorang dua je tapi terkawal. Kalau beri kerja taat dan tekun menulis tanpa banyak tanya-tanya, Beri homework pun mereka buat dengan ikhlas je, sejuk hati bila menanda buku nota dan buku latihan diorang.

Tapi kalau students sekarang, cikgu yang kena siap sedia dengan tombak, perisai nak makankan mereka sebelum diorang makan kita.
Aku selalu test diorang melalui arahan sahaja, on the spot dah boleh nampak yang mana terus pegang pen, yang pandang kawan kiri -kanan, yang melangut, yang bercakap tak habis-habis, yang merungut, macam-macam. Yang nak mengajar kita pun ada, haha.

‘Cikgu nak beri awak teknik mudah hafal simbol-simbol komponen elektronik. Langkah pertama sediakan rangka jadual macam ni.'  Aku lakar sedikit di papan putih.

‘Ada 12 simbol lukis satu-satu dalam 12 petak ni dan tulis nama komponen. Guna kedua-dua buku teks dan buku rujukan, maklumat semua ada, cari dan apply kat jadual, 40 minit boleh siap.’ Aku siap beri arahan. Cakap banyak memang tak guna dengan diorang ni, nanti kena gelar cikgu meroyan, tak naklah aku! Diorang pay attention pun 5 minit jer pastu kepala otak masing-masing dah naik Lrt sampai KL dah!

‘Cikgu! mukasurat berapa?’ Kedengaran bertanya.

‘Buka muka depan cari isi kandungan, kat situ ada sertakan bab, tajuk dan mukasurat sekali. Berulangkali dah cikgu cakap ni, belajar cari sendiri mukasurat buku.’Aku memujuk.

‘Cikgu! Banyaknya nak kena buat.’Yang lain mula buka mulut.

'Pinjam pembaris jap!'Kedengaran lagi.

'Banyakla cikadak kau, pembaris pun nak pinjam, belilah, kau banyak duit, mak kau kan Lawyer!!'Amboi sempat mengata lagi sesama kawan.

‘Cikgu! Penatla tadi cikgu BM suruh buat essei kat kelas, cikgu pun suruh tulis jugak!' Menyampuk yang lain.

‘Lukis dulu baru tahu penat ke tak, ni satu pun belum lukis lagi.’ Aku pujuk hati sendiri sebenarnya.
Huhuhu!Sabarlah cikgu! Dah memang  telatah pelajar, macam ini, cikgu kena  layan setiap hari.
Students memang suka try cikgu, mana tahu jerat mengena, dan mereka tak perlu menulis!

Sepuluh minit berlalu, aku bangun dan bergerak berlegar-legar dari meja kumpulan 1 ke meja kumpulan 2, nak pastikan selama  tempoh tersebut apakah  yang diorang tulis,
Dan hasilnya seperti yang dijangka, yang banyak songeh bertanya itu ini, yang suka mengajak cikgu melengah-lengahkan masa, yang banyak memujuk cikgu, yang suka nak try cikgu..haha yang inilah yang buat baru separuh jalan, yang baru terhegeh-hegeh nak lukis rangka jadual, yang tersengih-sengih macam kambing mabuk buah manggis kerana belum menulis apa-apa pun!

Dan apa lagi, wajah-wajah inilah jugak yang menyeringai bila jari-jari aku singgah ke lengan mereka dan membuat pusingan u sambil tersenyum!

Hahaha! Padan muka! Balik rumah nanti sapu minyak, kalau tak, lebam 3 hari!

Refleksi : kalau awak malas, mengaku jer, jangan beri alasan!


Kempen Minggu Membaca 2017 peringkat SMK Abdul Samad








Wednesday, April 19, 2017

Kenapa Harus Berlari?

 
Tak faham sungguh dengan students!
Memang kena lari-lari eh kalau nak pulang rumah?
Sampai berebut-rebut, bertolak-tolak keluar bilik kelas, keluar makmal, keluar bengkel semua.
Kalau awak langgar cikgu ni, haruslah cikgu jatuh tersungkur patah hidung, tak cun dahla cikgu idola awak ni haa. Nasib baik cikgu ni takdelah gemuk sangat, kalaulah cikgu ni besar gedabak, pastu awak langgar, huhuhu..cikgu tumbang macam nangka masak jatuh!
Kalau awak-awak pulak yang jatuh, cikgu ni jugakla yang kena hantar awak pergi klinik, mana tau patah kaki ke, luka sana sini. Nak kata rindu kat rumah tak jugak, bersidai je kat luar pagar sekolah diorang lepak-lepak je, bukan terus sampai rumah pun!
Ada yang kena tunggu bas, tunggu ibu atau abah ambik , tunggu bibik, tunggu kawan bagai.
Kadang-kadang cikgu habis kelas tuisyen pun awak-awak masih ada lagi.
Jangan anggap kelas macam penjara tau, bila dapat loloskan diri dari kelas rasa seronok sangat,
Sekolah dan kelas serta guru-guru adalah medium untuk students membentuk diri nak jadi apa, nak asah bakat terpendam, nak menanam benih untuk dituai masa hadapan, atau nak mengumpul ilmu dan pengalaman sebagai penyuluh kehidupan kelak!








Demonstrasi memadam kebakaran oleh Jabatan Bomba dan Penyelamat di SMKAS

Wednesday, April 12, 2017

Yes O Yes!

Dah berkurun cikgu cikgu sekolah lain dapat guna ..baru hari ni kami dapat..haha..takpe lastly dapat jugak kan!

Ada rakan guru yang bergurau nak jual handbag yang ada sebab nak beli handbag yang lebih besar, maklumlah handphone dah ada dua tiga tambah lagi ni..alamat penuh handbag nanti haha!
Tapi aku baru ada 2 termasuk yang ini.
Terima kasih kerajaan Malaysia!

p/s: Jaga baik baik ni , harta kerajaan!!!

Tuesday, April 4, 2017

Ayah Sudah Tua!




Bicara Untuk Ayah Mertuaku


Ayah
Sudah sudahlah bekerja 
Umur ayah dah banyak
Pula melepasi usia 70an
Berehatlah Ayah
Ayah pun bukan muda lagi
Ayah sudah tua

Ayah
Sudah sudahlah membanting tulang
Ke segenap penjuru menjemput rezeki
Memerah keringat ke hujung keting 
Mengerah tenaga tulang empat keratmu
Bagai berpencak silat sang pendekar
Berhentilah Ayah
Tenaga ayah sudah lemah
Walau recharge berulangkali
Sedarilah Ayah
Ayah sudah tua

Ayah
Cukup cukuplah mencari rezeki
Pun rezeki kian menghampiri limit
Lagipun wang ayah sudah banyak
Geran tanah ayah bersusun susun
Istana impian pun dah tersergam
Berhentilah bekerja Ayah
Ayah sudah tua

Ayah
Cukup cukuplah mengumpul harta
Ingatlah ayah pesan Rasulullah SAW
Jangan tinggalkan harta benda untuk kami
Sebaliknya bekalkan ilmu sebagai peninggalanmu
Nanti tahulah kami menguruskan hidup
Bersuluhkan ilmu dan iman 
Barulah tenang Ayah di Sana kelak
Begitu banyak kau memberi
Terlalu besar pengorbananmu buat kami
Cukuplah Ayah
Ayah sudah tua

Ayah
Kau tidak pernah mengungkapkan bahawa kau penat dan letih
Tapi kau mengiakannya bila ku bertanya
Kau menyembunyikan kesakitanmu
Namunku merasainya dari kerut wajahmu
Sampai bila Ayah?
Berehatlah Ayah
Ayah sudah tua

Ayah
Maafkan aku dengan bicara ini
Sungguh aku tidak layak berkata-kata
Jauh sekali menegur atau mengajar
Kerana aku hanya menantu perempuan
Tetapi aku mahu kau mengerti
Jauh di lubuk hatiku yang paling dalam
Aku sangat sayang padamu
Insan paling mulia
Kerana tanpamu siapalah suamiku
Kerana tanpamu siapalah anak-anakku

Thursday, March 23, 2017

Kartu Buat Suami!

Hari ini 24 Mac 2017 genaplah usia abang 49 tahun, dan genaplah juga usia perkahwinan kita 29 tahun!
Selamat harijadi abang, dan selamat ulangtahun perkahwinan buat kita ya abang.

Lebih suku abad kita berkongsi kehidupan, aku tidak pernah melihat kau menarik muka bila aku berbuat salah, tetapi kau mengungkapkannya dengan manis berupa nasihat. Walau di mana aku berada yang aku ingat hanya senyumanmu. Kita tetap melangkah bersama-sama meredah segala onak dan duri, menelusuri denai dan lembah namun tidak pernah sesekali aku mendengar kau mengeluh lelah, tidak pernah pula kau biarkan aku kelelahan sendirian, kau membimbingku dengan seribu kepayahanmu demi menuju puncak bahagia..terima kasih abang!


Saturday, March 11, 2017

Homemade : Sambal Hitam!

Aku pernah makan beberapa kali Sambal Hitam selama tinggal kat Kuantan dulu, tetapi bila merasa Sambal Hitam yang disediakan oleh sahabatku Siti Rokiah (suaminya Mohd Nasir Samat pun tentulah sahabatku jugak), bagiku Sambal Hitam yang inilah paling sedap!

Siti membawa Sambal Hitam setupperware besar ketika majlis reunion sahabat-sahabat sekolah rendah di Pantai Bachok kira-kira 2 tahun lepas.

Setelah setahun berlalu, aku merinduinya lagi dan tanpa berlengah ( macam mengidam la puleksss) aku whatsapp Siti, minta dia buatkan untukku..huhuhu..

Betul kata orang, kita berkawan beribu-ribu, tapi jika kita ada seorang sahabat pun sudah memadai jika dia sudi hadir di saat kita memerlukannya, memenuhi hasrat dan keinginan kita tanpa batas sempadan masa dan waktu.

Selang beberapa hari saja, Sambal Hitam yang di courier dari Raub dah tiba depan rumah!
Terimakasih Siti!
Awak memang sahabatku yang baikhati, dan bila makan masakanmu, aku tahu kau menyediakannya dengan penuh kasih sayang.


                       
Pokok Belimbing Buluh tepi rumahku


Close-up sikit!


Pokok Belimbing Buluh yang ditanam oleh Encik Suami dah mula berbuah sulung, rasanya inilah kesempatanku untuk belajar membuat sendiri Sambal Hitam, dan bermulalah episod WhatsApp seharian suntuk aku dengan Siti. 

Siti beritahu kena sediakan periuk lama yang tak cantik untuk merebus buah belimbing kerana nanti air belimbing yang masam tu akan merosakkan periuk. Aku tanya kalau guna tin biskut Julies boleh tak? Dia cakap lagi bagus! Sambil merebus buah belimbing kejap update ws post gambar kat Siti..haha..setianya Siti melayan aku!!


Rebus belimbing menggunakan tin biskut tanpa air dan letakkan 1 camca besar garam, api sederhana kecil


Tengok tu..air belimbing yang keluar memang banyakla!!


Ooo memang betullah..lama kena rebus buah ni..Siti suruh cedokkan keluar airnya supaya cepat kering



Siti cakap rebus sampai buah jadi kecut dan berwarna perang gini haa..! Dalam 3 jam la jugak!

Aku minta Siti tunjukkan langkah seterusnya.
Ohhh tak banyak rupanya!! Harini baru tahu..kihkihkih!!!!
Bahan yang perlu hanya 4 iaitu Buah Belimbing, Bawang Besar, Cili Api dan Ikan Bilis!!!



Bawang Besar dan Cili Api



Ikan Bilis


Ikan Bilis boleh dikisar halus atau kasar-kasar ikut suka kata Siti, aku pula suka kisar kasar-kasar, bila makan boleh gigit-gigit kan...hahaha!!!

Pastu Bawang Besar, Cili Api dan Belimbing Rebus dikisar halus.

Siti cakap tumis semua tu dengan minyak..bila mendidih kecilkan api dan tunggu hingga kering airnya..masukkan perisa seperti garam, gula dan ajinomoto jika suka. Kat rumahku kebetulan ada Gula Melaka jadi aku masukkan jugakla!!!


Sambal yang masih belum hitam



Yang ini pun belum cukup kering lagi..tunggu kejap lagi


Taraa..inilah hasilnya setelah separuh hari bertungkus lumus (haha ..berpeluh jantan betina semua keluar)
Siap akhirnya Sambal Hitam resepi dari Raub
Torbaeekk!!!!

Terimakasih Siti kerana selalu sudi menjadi sahabatku, 
Terimakasih Siti kerana selalu sudi mengeratkan hubungan silaturrahim kita,
Nanti bila balik Kelantan jangan segan singgah lagi kerumahku ya Siti!!!