Followers

Sunday, April 13, 2014

Tanaman Kacang Parang!

Dah lama bercadang nak blogkan cerita tentang Pokok Kacang Parang..Kali pertama makan Kacang Parang rebus semasa rakan guru bawa ke sekolah setupperware besar dan memang tak pernah tengok buahnya sebelum ini. Sebenarnya aku pun penggemar dan selalu makan Kacang Parang panggang yang dijual di kedai tu,
Kami panggil Kacang Itik, itu pun tak tahu macam mana boleh dapat nama macam tu, mungkin kerana bentuk kacang tu macam anak itik kan.


Bila dah selalu makan Kacang Parang rebus ni aku pun minta biji benihnya yang dah tua untuk ditanam di rumah dan di sekolah juga. Memang menakjubkan bila dah tumbuh begitu cepat dan subur, 
Aku meminta jasa baik Encik Suami buatkan para junjung yang kukuh untuk pokok ni berbuah nanti,

Memang tidak mengecewakan apabila pokok ini mengeluarkan buah yang sangat lebat dan besar, 
hingga orang tua zaman dahulu menggelarkan pokok ini sebagai Kacang Setangkai Sebelanga, bila dipetik setangkai pun dah penuh satu periuk besar (zaman dahulu memasak guna belanga - sekarang ni nak tengok belanga pun payah!



Buah yang besar dan sangat lebat setiap tangkai









Kelongsong pucuk pisang tak sempat terbuka kena lilitan batang pokok kacang










Inilah buah yang dipetik beberapa tangkai pun dah cukup banyak










Pokok Kacang Parang yang saya tanam di Kebun Pertanian sekolah, sengaja tak buat junjung, tumpang je pagar sebelahnya








Kacang Parang yang masih muda






Bunga Kacang Parang, setiap tangkai yang lebat



Kudup Bunga Kacang Parang


Tapi bagi pesakit kekurangan G6PD memang kena berpantang dan mengelakkan  dari makan Kacang Parang, maklumat lanjut boleh rujuk dalam blog Pesakit Kekurangan G6PD

31 comments:

  1. Salam, boleh tak jual sikit benih kacang tu, lama dah mencarinya. email saya haziqafiqah@yahoo.com mungkin kita boleh tukar biji lain

    ReplyDelete
  2. saya ada banyak biji benih, sy boleh poskan percuma saja,,nanti email address surat menyurat ya

    ReplyDelete
    Replies
    1. email kpd saya sama janz2007@gmail.com tentang harga yer. saya minat juga

      Delete
    2. Salam Cikgu,

      Saya berminat nak biji benih kacang Parang. Ini email address saya
      zakariya.ahmad99@gmail.com. Tqvm!

      Delete
    3. salam cikgu,,,ada lagi tak benih kacang parang,,,ini email saya, soul_1302@yahoo.com

      Delete
    4. salam cikgu,,,ada lagi tak benih kacang parang,,,ini email saya, soul_1302@yahoo.com

      Delete
    5. salam cikgu,,,ada lagi tak benih kacang parang,,,ini email saya, soul_1302@yahoo.com

      Delete
    6. salam cikgu,,,ada lagi tak benih kacang parang,,,ini email saya, soul_1302@yahoo.com

      Delete
    7. SAYA DAH EMAIL, SILA RESPONS YA,

      Delete
    8. salam cikgu... saya nak beli benih kacang parang nie... blh tak tahu macam mana cara..ni no whats app saya 01136396822..email saya mohdnoradib@gmail.com

      Delete
  3. salam cikgu, boleh tak saya dapatkan alamat email cikgu, puas saya cari tapi tak jumpa...
    dinie_reza@yahoo.com

    terima kasih cikgu....

    ReplyDelete
  4. salam cikgu saya pun mencari benih nie..boleh pos skit, beli pun boleh..asram

    ReplyDelete
    Replies
    1. SILA TINGGALKAN NO TELEFON
      NTI SAYA HUBUNGI SAUDARA

      Delete
  5. salam cikgu yg budiman, sy bermiant dgn benih kacang parang ni, boleh poskan kps saya, emeil saya goldempire2u@gmail.com

    ReplyDelete
  6. Salam Cikgu,
    Berminat sangat kpd benih ni nih. Kebetulan saya ruang untuk bertanam disamping pokok cili saya.
    daud@oas.my

    ReplyDelete
  7. Salam.. Sy bmnt juga..dh lame mncri biji bnih ni..mohon feedback pada coment sy.tq.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ASSALAM
      SILA TINGGALKAN NO TELEFON,
      NTI SAYA HUBUNGI BY WHATSAPP

      Delete
  8. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  9. Salam Cikgu Zaza,

    Ada lagi tak biji benih kacang ni. Nak tanam Buat penyeri pagar rumah. Cikgu boleh email ke mohdfaridabd@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. TERIMAKASIH KERANA RESPONS EMAIL SAYA

      Delete
  10. Salam.. masih ada lagi benih kacang fava ini. Susah nak dapat benih ini. Minta kalau boleh benih tersebut.. email saya ktt1450@yahoo.com

    ReplyDelete
  11. Salam, boleh saya beli benih kacang parang ini jika masih ada? email saya mikedavco@gmail.com

    ReplyDelete
  12. As salam...masih ada lg ke benih kacang ni..kalau ada sy berminat..bole emel saya di liyanaratmono@gmail.com

    ReplyDelete
  13. masih ada ke benihnya, masih mencari benih kacang paarang ni..emel saya noryana@gmail.com

    ReplyDelete
  14. Assalammualaikum Cikgu Zaza

    Saya berminat untuk membeli benih kacang parang ni ( tanaman di halaman rumah teres ) berminat pula bila melihat hasil pokok kacang ni. Email saya sufianmk@gmail.com

    ReplyDelete
  15. Assalamualaikum cikgu.
    Saya pun berminat nak dapatkan benih kacang parang ni selepas baca apa yg cikgu share kat sini. Email saya saifuddin1974@gmail.com

    ReplyDelete
  16. Asslam sy nk beli benih kacang ni tpi dgn kelongsong nya sekali utk berubat bole bg nbr cikgu atau email kpd sy.. uniexcel@yahoo.com

    ReplyDelete