Followers

Tuesday, August 27, 2013

Penyemaian Biji Benih - Bendi!


Menyediakan tempat penanaman bendi

Mengajar kelas Sains Pertanian selalu dapat kelas yang hujung-hujung (pelajar agak slow part teori),
tapi mereka suka berada di Kebun Sains ,,walaupun ada juga yang suka main sorok-sorok dan kejar-kejar dengan cikgu :p (sempat lagi rembat buah rambutan kat pokok belakang Stor Pertanian,,huhuhu,,,)
cikgunya je yang buat muka selamba ,,jap jer mereka menyorok nanti joint sekali gak!,,saja jer nak tarik perhatian dan bermanja dengan cikgunya, ,,,nasib baikla u all  dapat cikgu yang sabar dan sweet macam Cikgu Noriza ni,,,,kaaaaaannnn!!

Kotak simen yang disediakan begini memang sangat sesuai untuk ditanam sayur-sayuran berbuah seperti kacang bendi dan cili. Itu yang aku berminat sehari dua ni, sebaik dapat cangkul pelajar-pelajar ni memang tangkas buat kerja. Untuk mendapatkan medium penanaman yang baik campurkan terus ketiga-tiga medium iaitu tanah loam, baja organik dan pasir sungai dengan nisbah 7 : 3 : 2

Tempat penanaman Bendi dah siap dan dibiarkan seminggu sebelum memindahkan anak benih


Aku agak bernasib baik kali ini kerana segala keperluan untuk aktiviti penanaman telah tersedia, so takdelah terbantut, kecuali benih kangkong je yang belum ada, pulang dari sekolah terus singgah di Aneka Supermarket dan beli 10 paket,,,harap-harap projek ni akan berjalan lancar, In Shaa Allah.


Semaian Biji Benih Bendi
Hari ke 2

Hari pertama menyiapkan tempat penanaman, tanpa bertangguh aku mengajak pelajar-pelajarku mengisi medium di dalam beg politena dan menyemai biji benih sebanyak 3 biji untuk setiap beg, dah siap menyemai terus siram dan letakkan di tempat teduh.
Seorang pelajar dapat satu beg dan tugas mereka hari-hari mesti datang ke kebun dan mempastikan biji benih mereka berkeadaan baik, jika ada biji benih yang tak tumbuh, harus digantikan dengan biji benih yang baru.

Semaian Biji Benih
Hari ke 3

Part menunggu anak benih tumbuh dan keluar daun macam ni lah yang buat aku excited sangat, itu yang hari-hari datang ke kebun, beria-ia suruh pelajar jaga polibeg masing-masing, tapi nampaknya cikgunya yang lebih-lebih jaga, siap belek-belek anak semaian satu demi satu,,,hihihihi,,pagi-pagi lagi dah tercatuk kat kebun :pSemaian Biji Benih
Hari ke 4 dah keluar daun dua helai,,ada yang terbuka dan ada yang masih dalam kulit,,huhuhu,,!!

Minggu ni dah habis aktiviti di kebun, tunggu hari Isnin nanti nak memindahkan anak benih ke tapak penanaman..hai,,cikgunya yang macam tak sabar tunggu Isnin, maklumlah hari Ahad cuti kemerdekaan.
Terasa macam nak ajak pelajar-pelajar ke kebun hari Ahad tu, tapi takut bertembung dengan plan suami la pulak. (Dia ada cakap nak ajakku ke Pulau Perhentian melawat Udin, tapi tak pasti lagi la,,)
Takpelah, nanti esok masih ada,, pelajar-pelajarku dah beri signal, diorang memang free kalau demi cikgu sanggup datang sekolah walau hujung minggu,,bagus kan diorang ni!
No comments:

Post a Comment