Followers

Monday, September 2, 2013

Memindah Anak Benih Bendi!

Pelajar-pelajarku excited betul pagi ni sebaik aku mengajak mereka memindah anak-anak benih Kacang Bendi ke tapak penanaman. Ada yang tanya 'dah berbuah nanti saya nak bawa pulang kat Ibu, boleh tak Cikgu?',,hohoho..boleh sesangatla...inikan titik peluh kita bersama-sama... Anak benih pada hari ke 5 (Khamis)
Aku sempat buat shoot sebelum pulang :p
 almaklumlah cuti 3 hari tak sempat tengok anak benih membesar,huhuhu...Apabila kami datang arini (Isnin) dah masuk hari ke 9 dan anak benih yang kami semai dah sedia untuk dipindahkan ke tapak penanaman.


Semaian anak benih Kacang Bendi hari ke 9
(Isnin)

Mengubah Anak Benih : Langkah Demi Langkah
Pilih anak benih yang sihat dan subur, kemudian siram  semaian sehingga medium di dalamnya lembab, ini bertujuan mengelakkan medium terlerai semasa kerja pengubahan. Medium yang lerai akan memutuskan akar anak benih yang masih lembut.


Tandakan lubang penanaman dengan jarak yang sesuai bagi keluasan tanah dan saiz pokok
Sediakan lubang pada medium di atas tapak penanaman menggunakan sudip tangan sehingga ruang mencukupi untuk diletakkan anak benih bersama-sama mediumGunakan pisau (cutter) untuk menuris beg politena semasa mengeluarkan anak benih bersama-sama medium,
berhati-hati agar tidak mencederakan tangan anda dan rakan-rakan ok!Keluarkan anak benih  bersama-sama segumpal medium dengan kedua belah tangan supaya medium tidak terlerai atau berterabur (orang kelate kata 'pecoh sembur......hihihi!)


Letak anak benih bersama-sama medium dalam lubang penanaman yang telah disediakan dengan cermat k, pastikan saiz ruang adalah sesuai dengan saiz medium Tambahkan medium sehingga memenuhi lubang penanaman dan tekan dengan tangan sehingga medium padat dan kemas, ini bertujuan untuk memegang anak pokok supaya tidak tumbang
Orait! Dah siap tanam pun!
Amboi! bukan main ramai lagi pemerhati kat atas tu ya!Dan akhirnya, jangan lupa siram ok!
(sambil basuh-basuh tangan....hahaha....!!)


Okeylah, dah tamat satu sesi p&p selama 40 minit. Mereka kena pergi siram pokok ni tiap-tiap pagi baru pokok dapat tumbuh membesar dengan subur. 
Minggu depan kami bercadang nak buat aktiviti membaja kat batas sayur kangkong pula, tengok tu kangkong dah mula tumbuh. (Kami menyemai Kangkong pada hari yang sama menyemai Bendi).


Kangkong yang disemai pada batas penanaman 
(kaedah tabur terus)

No comments:

Post a Comment