Resipi Almond London
250gram butter
100gram gula aising
1 biji kuning telur
1 camca teh esen vanila
250gram tepung gandum
100gram tepung jagung
Langkah membuatnya:
doh yang siap diuli
Pukul butter dengan gula, masukkan kuning telur dan esen vanila, kemudian masukkan tepung gandum dan tepung jagung yang diayak. Uli hingga membentuk doh.
kacang almond yang siap dibakar
Sebelum membuat doh adalah digalakkan membakar kacang almond terlebih dahulu. Sebaik doh siap diuli kerja membentuk biskut boleh diteruskan.
Isi kacang almond ke dalam doh sebagai inti membentuk biskut dan susun di atas dulang pembakar yang telah disapu majerin/butter.
sebelum dibakar
Letakkan dulang pembakar ke dalam oven dan bakar sehingga bangkit bau wangi ye!
Terdapat pelbagai jenis coklat untuk celup Biskut Almond London. Tetapi yang saya suka guna ialah Coklat Beryls sebab ia sedap tau!
dah masak ok!
cairkan coklat kaedah double boiler
celupkan biskut ke dalam coklat yang tengah cair
kemudian isi dalam cup
cup berwarna nampak cantik tapi comot coklat tak dapat disorok
jangan lupa tabur hiasan kat atasnya
selalu orang guna crunchy almond tapi takde stok
so guna gula urai je!
cup warna hitam lebih menyerlah dan dapat menyorokkan comot coklat
ok! dah siap!
Sesape yang terlebih rajin lebih baik buat sendiri, kalau tunjuk2 harganya sekotak rm25++, takkan nak beli sekotak je tentu berkotak2 kan,,so sesekali buat sendiri puas rasa hati :)
Bilo blh nok ghaso ni?huhu
ReplyDeleteDark coklat or milk coklat?
ReplyDelete