Jika memilih benih untuk menanam kunyit, orang tua zaman dahulu lebih berminat untuk menanam kunyit tempatan berbanding kunyit dari Thailand,
Kunyit tempatan mempunyai bau yang lebih wangi dan kuat, manakala rasanya lebih sedap untuk digunakan dalam masakan, warna kunyit tempatan juga lebih jingga berbanding kunyit yang diimport,
Jika anak-anak khatam Al-Quran atau musim perkahwinan, ibu-ibu akan memilih kunyit tempatan untuk merendam beras pulut sebelum dikukus membuat pulut kuning, walaubagaimanapun saiznya adalah lebih kecil dan mempunyai pecahan rizom yang lebih banyak berbanding kunyit seberang,
Namun begitu kunyit import pula mempunyai saiz yang besar bagi setiap rizom dan sangat menguntungkan jika ditanam untuk tujuan komersial, lantaran itulah pengguna bebas memilih kunyit mana yang mereka suka, sama ada kunyit tempatan (kampung) atau kunyit komersial,
Kunyit Kampung (sebelah kiri) dan Kunyit Import (sebelah kanan)
No comments:
Post a Comment